شما احتمالاً ضربالمثل سحرخیز باش تا کامروا باشی را شنیدهاید، اما آیا واقعاً انسانهای سحرخیز مزیتی نسبت به شبزندهداران دارند؟ آیا در این نبرد، زمان به خواب رفتن دلیلی بر به باهوشتر یا موفقتر بودن است؟
حقیقت تعجببرانگیز این است که خود ما تأثیر کمی روی عادات خواب خود داریم چرا که این موضوع تقریباً از نظر ژنتیکی موروثی است. در واقع اگر شما یک شبزندهدار هستید این خصوصیت را احتمالاً از یکی از اجدادتان که او هم شبزندهدار بوده به ارث بردهاید و از دیدگاه فرگشت هم این موضوع مورد قبول و منطقی است. وجود افرادی با الگوهای خواب متفاوت باعث میشود یک گروه بتواند محافظت بهتری در طول روز و شب انجام دهد. به جای اینکه همه در یک زمان مشخص به خواب بروند، برخی افراد بهطور طبیعی بیشتر بیدار میمانند و برخی هم زودتر از خواب بیدار میشوند و مراقب شکارچیان و دیگر خطرات احتمالی هستند. اما با در نظر گرفتن این موضوع که اغلب فعالیتهای جوامع مدرن بین ۹ صبح تا ۵ بعد از ظهر اتفاق میافتد به نظر واضح است که شبزندهداران ضرر میکنند.
محققان کلمه ی «پسافتادگی اجتماعی» را برای توصیف محرومیت از خواب، که بسیاری آن را تجربه میکنند، ابداع کردند، تا آن را با هنجارهای اجتماعی مطابقت دهند. برای شبزندهدارها پسافتادگی اجتماعی مانند این است که هر روز در محدودهی زمانی دیگری زندگی میکنند. با در نظر گرفتن این موضوع که بیخوابی مزمن تأثیر مستقیم روی عملکرد مغز دارد تعجب برانگیز نیست که مطالعات نشان میدهد که دانشجویان شبزندهدار معدل پایینتری دارند. لازم به ذکر نیست که سحرخیزها تمایل بیشتری به نشان دادن رفتارهای اجتماعی مثبت مثل فعال بودن و مثبت اندیشی دارند و کمتر دچار افسردگی یا اعتیاد به نیکوتین الکل یا غذا میشوند.ولی تمام معایب برای شب زنده داران نیست. در حقیقت آنها معمولاً خلاقتر هستند، مهارتهای شناختی بالاتری دارند و خطرپذیرتر هستند که مطالعات نشان داده است باعث ایجاد فرصتهای بیشتر و بهطور بالقوه ثروت بیشتر میشود.
بعلاوه علیرغم اینکه افراد سحرخیز به محض بیدار شدن انسانهای پر انرژیتری هستند اما در طول روز سریعتر از شبزندهدارها این انرژی را از دست میدهند. هر دو گروه یک ساعت بعد از بیدار شدن در آزمایش زمان-واکنش عملکرد یکسانی داشتند اما بعد از ده ساعت بیدار ماندن شب زنده دارها بهطور محسوسی بهتر عمل کردند
ساعت بدن شما توسط تعداد زیادی از پروتئینها که از ژنهای گوناگون درون DNA ساخته میشوند تنظیم میشود. مطالعات نشان داده است که یک تغییر در کد ژنتیکی در نزدیکی یک ژن به نام «پریود۱» میتواند منجر به یک ساعت تفاوت در زمان بیداری شما شود.
شاید غیرمنطقی به نظر برسد، ولی دانشمندان به ارتباطی بین این ژنها و ساعت مرگ افراد دست پیدا کردهاند. افرادی که زود از خواب بیدار میشوند معمولاً حوالی ساعت ۱۱ صبح میمیرند در حالی که شبزندهدارها معمولاً در حوالی ساعت ۶ غروب از دنیا میروند.
خب شاید بپرسید نوجوانها چطور؟ کاملاً درست است! آنها اغلب به خاطر تغییرات هورمونی دوران بلوغ شبزندهدار هستند اما به مرور تأثیر آن کمرنگ شده و با ورود به دوران جوانی و بزرگسالی به سمت خصیصهی پیشفرض ژنتیکی خود میروند. پس با این اوصاف در حالی که کامروا بودن افراد سحرخیز صحیح است شبزندهدار در رقابت زندگی چندان عقب نیستند آنها فقط از لحاظ زمانی عقب هستند.
نظرات شما عزیزان: